Ruoanlaitto suolakivellä
Lämmitettyä suolakiveä voi käyttää ruokapöydässä pienten kala- tai lihapalojen kypsentämiseen. Isompien palojen valmistukseen suolakiveä voi käyttää suoraan lämmönlähteessä tai sen päällä.
Suolakiveä voi lämmittää eri tavoin ja se pitää lämpötilan noin 20 minuuttia.
- BBQ/kaasugrilli
Aloita suolakiven lämmittäminen matalalla lämpötilalla. Lämpötilaa voidaan nostaa 30 minuutin kuluttua ja noin 45 minuutin kuluttua kivi on käyttövalmis.
- Uunissa
Suolakiveä voi käyttää myös uunissa, mutta sitä ei saa esilämmittää, sillä silloin on olemassa suolakiven halkeamisvaara. Nosta lämpö 60°C:een ja nosta sitten lämpötilaa 20 minuutin välein 1 tunnin ajan. Maksimilämpötila: 180°C.
Jäädytetty suolakivi
- Laita suolakivi pakastimeen, ja noin 30 minuutin kuluttua se on valmis tarjoiltavaksi carpaccion, sushin tai sashimin päälle. Myös kylmät jälkiruoat voidaan tarjoilla jäähdytetyn suolakiven päällä.
Hoito
- Huuhdo ja kuivaa suolakivi huolellisesti, kun se on jäähtynyt. Suolan antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta pesuainetta ei tarvita. Liika vesi aiheuttaa kiveen kasvavia halkeamia, eikä sitä siksi saa koskaan laittaa astianpesukoneeseen. Anna suolakiven kuivua huolellisesti ennen seuraavaa käyttöä (noin 24h). Lisätietoja: Suola sulaa 800°C:ssa.
Vinkkejä
-
- Tee oma graavikivi! Painele lohifileet sokerin ja tillin kanssa kahden suolakiven väliin, kääri paperiin ja säilytä kylmässä 1-3 päivää.
- - Paista kananmunat ja pekoni pöydässä!
- - Älä unohda suolakiveä, kun esittelet herkullisia jälkiruokia! Bavarois, jäätelö ja sorbetit hieman suolalla höystettynä. Vieraasi tulevat rakastamaan sitä!